DIRIGENT MONIQUE KOKKELER

Monique Kokkeler ( Losser, 1978 ) heeft tijdens haar studie Accordeon, te Enschede, het vak ensembleleiding gevolgd. Door haar blijvende interesse in dirigeren heeft ze dit aan het conservatorium te Arnhem voortgezet bij Lex Veelo.

Daarna heeft ze o.a. privélessen orkestdirectie gevolgd bij Ger Vos, Kerry Woodward en Marcus la Fleur. Tevens heeft ze deelgenomen aan de Masterclass Koordirectie van Alistair Lilly, dirigent van het koor van de Nationale Reisopera.

SYMFONIEORKEST ORCHESTRA TWENTE

Orchestra Twente is hét symfonieorkest van Twente en richt zich o.a. op filmmuziek en popmuziek en geeft concerten op projectbasis. Orchestra Twente is een professioneel symfonieorkest op initiatief van dirigent Monique Kokkeler, wiens hart bij de filmmuziek ligt, met in het bijzonder de muziek van John Williams.

Zijn stukken zijn groots, overweldigend, toegankelijk met rijke harmonieën en stoutmoedige melodieën, dit tevens met een prachtige emotionele aantrekkingskracht.

ZATERDAG 9 MEI 2009 – ORCHESTRA TWENTE AT THE MOVIES

In september 2008 heeft ze een oproep geplaatst voor amateurmusici om een symfonieorkest op te richten. Zaterdag 9 mei 2009 werd het eerste concert gegeven “Orchestra Twente at the movies” in de Waterstaatskerk te Hengelo. De zaal was uitverkocht en laaiend enthousiast.  Speciaal voor dit concert hebben wij het muziekstuk Lily was Here uit de Nederlandse film De Kassière laten arrangeren voor Orchestra Twente met Saxofoon. Aangezien het muziekstuk en de saxophoniste Candy Dulfer onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn hebben wij haar ook uitgenodigd. Helaas was zij in Japan op dat moment met haar Band.

ZATERDAG 2 APRIL 2011 – JOHN WILLIAMS IN CONCERT

Monique heeft de stap genomen en heeft 63 professionele musici bereid gevonden om de stukken van John Williams ten gehore te brengen, dit tezamen met een groot gemengd koor in het Muziekcentrum Enschede op zaterdag 2 april 2011. Het concert werd goed bezocht en was zeer geslaagd. We hebben veel positieve reacties ontvangen op dit spectaculaire concert.

STAR WARS – MAIN TITLE

EXSULTATE JUSTI

DRY YOUR TEARS, AFRIKA

.

ZONDAG 10 JULI 2016 – PATCH ADAMS

Symfonieorkest Orchestra Twente & Choir Twente gaven op 10 juli 2016 het concert Patch Adams in het Muziekcentrum Enschede. Het project “Patch Adams” is op initiatief van dirigent Monique Kokkeler. Het concert is vernoemd naar de waargebeurde film Patch Adams. In de film worden wensen van zieke mensen vervuld. Wij willen een steentje bijdragen aan de wens van de familie Desmet uit Overdinkel, om geld in te zamelen voor de stichting Huntington.

Op het programma stond o.a. filmmuziek en popmuziek waaronder : Star Wars, Back to the future, Gabriella’s Song, Amazing Grace, Nothing else matters, Eye of the Tiger en Pride, in the name of love. Het was een bijzonder concert, een concert dat nog lang zal naklinken. Ook de impact van de gesproken woorden van Eric Reits, onderzoeker Huntington, AMC en Melanie Kroezen, voorzitter Campagneteam Huntington, zullen zeker doorklinken.

ZATERDAG 11 JUNI 2016 – FILM PATCH ADAMS

Stichting Orchestra Twente heeft zaterdag 11 juni 2016 de film “Patch Adams” vertoond, voorafgaand aan het concert “Patch Adams”. Hierbij de official Trailer.

MERRY CHRISTMAS

Jaarlijks geeft Orchestra Twente samen met Choir Twente & Choir Twente Junior het concert “Merry Christmas” in de Jacobuskerk te Enschede, wat al een begrip wordt in Enschede en omstreken. Het concert “Merry Christmas” staat in het teken van kerst, vernoemd naar de film “Merry Christmas”. Merry Christmas is een film uit 2005 die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog en als thema de waargebeurde kerstwapenstilstand heeft. In de film kijkt men door de ogen van Duitse, Franse en Schotse soldaten. Wanneer de Kerst aanbreekt, gebeurt er echter iets volkomen onverwachts. Die nacht worden de levens gevolgd van vier personen: een anglicaanse priester, een Franse luitenant, een tenor en zijn zingende geliefde, een sopraan. In die nacht gebeurt het ondenkbare, wanneer soldaten de wapens neerleggen en elkaar benaderen om Kerst te vieren.

COMPONIST PHILIPPE ROMBI

De Franse componist Philippe Rombi heeft schitterende muziek gecomponeerd voor deze film, waaronder het wonderschone en indrukwekkende Ave Maria en ook het lied I’m dreaming of home. I’m dreaming of home voelt alsof het een traditionele song is. Echter, dit lied is speciaal voor deze film geschreven door Philippe Rombi. Het is een eerbetoon aan de soldaten die vochten voor zowel de geallieerden en de Centrale Mogendheden in de Eerste Wereldoorlog.

.

Het is in 2014 honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De oorlog begon op 28 juli 1914 en duurde tot 11 november 1918. Vier lange jaren liep de frontlijn dwars door België (West Vlaanderen) en Noord-Frankrijk tot de Zwitserse grens. Over een lengte van zo’n 700 kilometer vochten soldaten een verschrikkelijke strijd in de loopgraven.

Op kerstochtend 1914 klonk vanaf de Duitse zijde het Stille Nacht, Heilige Nacht. Toen het lied beëindigd was, stapte een Duitse soldaat het niemandsland in. ‘Merry Christmas’, riep hij, ‘We not shoot. You not shoot.’ Daarna zwegen de kanonnen en geweren. Dit onofficiële Kerstbestand was het begin van een spontaan wapenstilstand, die zich verspreidde over het meer dan 700 kilometer lange Westelijk Front. Soldaten van beide kanten klommen uit de loopgraven, schudden elkaar de hand, maakten foto’s van elkaar, zongen samen kerstliederen en speelden hier en daar een partijtje voetbal.

STILLE NACHT, HEILIGE NACHT

I’M DREAMING OF HOME

ADESTE FIDELES

.

SPECIAL TOUCH

Elk concert heeft een special touch. Zo waren in 2013 sopraan Tineke Roseboom en bariton Jan Willem Baljet te gast. Jan Willem Baljet maakt deel uit van “Frommermann”, een Nederlands close harmonyformatie die in 2005, aanvankelijk enkel bij gelegenheid van het Amsterdamse Grachtenfestival, werd opgericht. In 2014 was harpiste Sterre Koopman soliste bij Orchestra Twente. Ze vertolkte de Dansen van Claude Debussy. Tevens hebben Sopraan Anouk Snellink en Bariton Arash Roozbehi hun medewerking verleend aan het concert in 2014.

.

FILM MERRY CHRISTMAS 

Voorafgaand aan het concert heeft Orchestra Twente op zaterdag 22 november 2014 de film “Merry Christmas” vertoond in “De Grolsch Veste” te Enschede. De zaal was uitverkocht.  We kunnen terugkijken op een een geslaagde en sfeervolle avond. Zie hieronder de official trailer van “Merry Cristmas”.

.

THEOLOOG ANNE VAN DER MEIDEN

In 2015 waren Bariton Peter Arinink, sopraan Mignon Primus en doedelzakspeelster Annemieke van Doesburg te gast. We zijn er trots op dat Anne van der Meiden heeft gesproken op ons concert in 2016 als gastspreker. Tevens waren de solisten Bariton Peter Arink en sopraan Marjan Vleeming te gast op ons concert en ontbrak de doeldelzak niet op het concert met Amazing Grace.

.

In aanloop naar het jubileum concert in 2017 is nogmaals de film “Merry Chirstmas” vertoond in Concordia te Enschede. En heeft Orchestra Twente de leerlingen van Flynnk School of Performing Arts bereid gevonden om samen een muzikale middag te presenteren in het woonzorgcentrum de Hatterler te Enschede om de bewoners.

De leerlingen van Flynnk hebben een goodiebag gekregen van Orchestra Twente om aan de slag te gaan om een vrolijke kerstkaart te maken voor de bewoners van het woonzorgcentrum de Hatterler te Enschede. Ze hebben een geweldig optreden gegeven met zang en dans. De kerstkaart werd na ieder optreden aan de bewoners overhandigd om hen een fijne kerst te wensen. Na afloop was er koffie en thee met een lekkernij en veel gezelligheid.

Op ons jubileumconcert  in 2017 waren te gast : sopraan Marjan Vleeming, Bariton Daniël Hermán Mostert, Tenor Jean-Léon Klostermann, en op doedelzak Annemieke van Doesburg, met begeleiding van een 40 koppig symfonieorkest o.l.v. Monique Kokkeler. Op het programma stonden o.a. : The First Noel, Amazing Grace, Adeste Fideles en Gabriella’s Song, zie hieronder en bezoek ook ons Youtube Kanaal voor meer opnames. 

Speciaal voor het concert op zondag 9 december 2018, Jacobuskerk te Enschede, werd het stuk “You’ll never walk alone” ten gehore gebracht in een bijzonder mooi arrangement. Het was een weergaloos schitterend concert met topsolisten : Sopraan : Marjan Vleeming, Tenor : Gabe Clarke en Bas-Bariton : Rolfe Dauz. Orchestra Twente & Choir Twente hebben samen met de solisten een sfeervol kerstconcert gegeven met vele hoogtepunten! 

Beleef onvergetelijke concerten met Orchestra Twente & Choir Twente.

THE FIRST NOEL

GABRIELLA’S SONG

COMPILATIEBEELDEN

MATINEECONCERTEN ORCHESTRA TWENTE

Orchestra Twente geeft ook dit seizoen weer volop concerten, waaronder de Matineeconcerten op de zondagmiddag waar u volop kunt genieten van muzikaal jong talent uit Twente. Elk jaargetijde geeft Orchestra Twente een Matineeconcert met gratis entree. Orchestra Twente wil jong talent uit Twente een podium geven. De Matineeconcerten 2016-2017 worden gehouden in Concordia, aan de Oude Markt in Enschede, een stijlvolle locatie voor een inspirerende middag.

COMPILATIE 2014 – 2015

COMPILATIE 2015 – 2016

COMPILATIE 2016 – 2017

.

OVERZICHT CONCERTEN ORCHESTRA TWENTE & CHOIR TWENTE

Movies in Concert

John Williams in Concert

Patch Adams

Merry Christmas

Merry Christmas

Merry Christmas

Merry Christmas

Merry Christmas

Merry Christmas

Merry Christmas

Matineeconcerten

Matineeconcerten

Matineeconcerten

Jong Talent Twente

9 mei 2009

2 april 2011

10 juli 2016

8 december 2013

7 december 2014

13 december 2015

11 december 2016

16 december 2017

9 december 2018

8 & 15 december 2019

2014-2015

2015-2016

2016-2017

2019 – 2020