BIOGRAFIE2018-10-18T11:36:12+00:00

Monique Kokkeler ( Losser, 1978 ) heeft tijdens haar studie Accordeon, te Enschede, het vak ensembleleiding gevolgd. Door haar blijvende interesse in dirigeren heeft ze dit aan het conservatorium te Arnhem voortgezet bij Lex Veelo.

Daarna heeft ze o.a. privélessen orkestdirectie gevolgd bij Ger Vos, Kerry Woodward en Marcus la Fleur. Tevens heeft ze deelgenomen aan de Masterclass Koordirectie van Alistair Lilly, dirigent van het koor van de Nationale Reisopera.

Orchestra Twente is hét symfonieorkest van Twente en richt zich o.a. op filmmuziek en popmuziek en geeft concerten op projectbasis. Orchestra Twente is een professioneel symfonieorkest op initiatief van dirigent Monique Kokkeler, wiens hart bij de filmmuziek ligt, met in het bijzonder de muziek van John Williams.

Zijn stukken zijn groots, overweldigend, toegankelijk met rijke harmonieën en stoutmoedige melodieën, dit tevens met een prachtige emotionele aantrekkingskracht.

ZATERDAG 9 MEI 2009, ORCHESTRA TWENTE AT THE MOVIES

In september 2008 heeft ze een oproep geplaatst voor amateurmusici om een symfonieorkest op te richten. Zaterdag 9 mei 2009 werd het eerste concert gegeven “Orchestra Twente at the movies” in de Waterstaatskerk te Hengelo. De zaal was uitverkocht en laaiend enthousiast.  Speciaal voor dit concert hebben wij het muziekstuk Lily was Here uit de Nederlandse film De Kassière laten arrangeren voor Orchestra Twente met Saxofoon. Aangezien het muziekstuk en de saxophoniste Candy Dulfer onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn hebben wij haar ook uitgenodigd. Helaas was zij in Japan op dat moment met haar Band.

ZATERDAG 2 APRIL 2011, JOHN WILLIAMS IN CONCERT

Monique heeft de stap genomen en heeft 63 professionele musici bereid gevonden om de stukken van John Williams ten gehore te brengen, dit tezamen met een groot gemengd koor in het Muziekcentrum Enschede op zaterdag 2 april 2011. Het concert werd goed bezocht en was zeer geslaagd. We hebben veel positieve reacties ontvangen op dit spectaculaire concert.

ZONDAG 10 JULI 2016, PATCH ADAMS

Symfonieorkest Orchestra Twente & Choir Twente gaven op 10 juli 2016 het concert Patch Adams in het Muziekcentrum Enschede. Het project “Patch Adams” is op initiatief van dirigent Monique Kokkeler. Het concert is vernoemd naar de waargebeurde film Patch Adams. In de film worden wensen van zieke mensen vervuld. Wij willen een steentje bijdragen aan de wens van de familie Desmet uit Overdinkel.

Recent heeft de familie gehoord dat ook hun derde kind de juveniele vorm van Huntington heeft. De ziekte Huntington is ALS, Parkinson en Alzheimer in een. Er bestaat nog geen geneesmiddel om de ziekte te behandelen. Dinsdag 21 juni 2016 is Giuliano Desmet overleden. De ziekte van Huntington is een slopende hersenziekte, die maar weinig voorkomt. Zeker bij kinderen. In februari dit jaar vertelde Claudia Desmet aan RTV Oost dat haar gezin drie keer is getroffen. Ook zoon Damiano en dochter Serena hebben de vreselijke ziekte. Familie Desmet is in actie gekomen om geld in te zamelen voor onderzoek naar een medicijn, samen met het Campagneteam Huntington. De wens van familie Desmet is om geld in te zamelen voor de Stichting Huntington. Aan het einde van het concert is er een collecte. De opbrengst van de collecte gaat naar het Campagneteam Huntington.

Op het programma stond o.a. filmmuziek en popmuziek waaronder : Star Wars, Back to the future, Gabriella’s Song, Amazing Grace, Nothing else matters, Eye of the Tiger en Pride, in the name of love. Het was een bijzonder concert, een concert dat nog lang zal naklinken. Ook de impact van de gesproken woorden van Eric Reits, onderzoeker Huntington, AMC en Melanie Kroezen, voorzitter Campagneteam Huntington, zullen zeker doorklinken. Eric Reits kwam in 2004 voor het eerst met de ziekte in aanraking toen hij voor een congres in de VS was en geconfronteerd werd met Huntingtonpatienten. Het maakte zoveel indruk op hem dat hij besloot zich volledig op deze ziekte te richten. We hopen dan ook dat het streefbedrag van 4 miljoen spoedig wordt bereikt en dat er een medicijn komt voor de ziekte van Huntington.

ZATERDAG 11 JUNI 2016 FILM,  “PATCH ADAMS”

MERRY CHRISTMAS

Het concert “Merry Christmas” staat in het teken van kerst, vernoemd naar de film “Merry Christmas”. Merry Christmas is een film uit 2005 die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog en als thema de waargebeurde kerstwapenstilstand heeft. Wanneer de Kerst aanbreekt, gebeurt er echter iets volkomen onverwachts. Die nacht worden de levens gevolgd van vier personen: een anglicaanse priester, een Franse luitenant, een tenor en zijn zingende geliefde, een sopraan. In die nacht gebeurt het ondenkbare, wanneer soldaten de wapens neerleggen en elkaar benaderen om Kerst te vieren. De Franse componist Philippe Rombi heeft schitterende muziek gecomponeerd voor deze film, waaronder het wonderschone en indrukwekkende Ave Maria.

Jaarlijks geeft Orchestra Twente samen met Choir Twente & Choir Twente Junior het concert “Merry Christmas” in de Jacobuskerk te Enschede, wat al een begrip wordt in Enschede en omstreken. Dit jaar wordt het concert “Merry Christmas” op zaterdag 16 december 2017 gegeven in de Jacobuskerk te Enschede.

ZONDAG 8 DECEMBER 2013, MERRY CHRISTMAS

Zondag 8 december 2013 gaven Orchestra Twente & Choir Twente met harpiste en solisten hun eerste concert “Merry Christmas”. We hadden topsolisten, waaronder : Sopraan Tineke Roseboom en Bariton Jan Willem Baljet. Jan Willem Baljet maakt deel uit van “Frommermann”, een Nederlands close harmonyformatie die in 2005, aanvankelijk enkel bij gelegenheid van het Amsterdamse Grachtenfestival, werd opgericht.

ZONDAG 7 DECEMBER 2014, MERRY CHRISTMAS

Zondag 7 december 2014 gaven we ons tweede concert “Merry Chirstmas”. Sopraan Anouk Snellink en Bariton Arash Roozbehi hebben hun medewerking verleend aan het concert. Op indrukwekkende wijze vertolkte Harpiste Sterre Koopman “Dances pour harpe et orchestre” van Claude Debussy. De grote opkomst heeft ons aangenaam verrast!! Het was een sfeervol en mooi concert met vele hoogtepunten.

ZATERDAG 22 NOVEMBER 2014, FILM “MERRY CHRISTMAS”

Voorafgaand aan het concert heeft Orchestra Twente op zaterdag 22 november 2014 de film “Merry Christmas” vertoond in “De Grolsch Veste” te Enschede. Er was veel belangstelling ( 100 man ) en het was een geslaagde en sfeervolle avond.

ZONDAG 13 DECEMBER 2015, MERRY CHRISTMAS

.

Het was fenomenaal. We hadden top solisten & een toporkest met fantastische strijkers en harpiste. Choir Twente heeft met bezieling gezongen en wat een power, adembenemend. Het concert werd geopend met doedelzak dat geweldig klonk in de Jacobuskerk. De solisten voor deze editie waren sopraan Mignon Primus en bariton Peter Arink. Bariton Peter Arink heeft uitmuntend gezongen, de warme klanken van zijn stem vulden de gehele kerk.

ZONDAG 11 DECEMBER 2016, MERRY CHRISTMAS

.

Het is nu 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ( 1914 – 1918 )  heeft plaats gevonden en daar willen we op het concert aandacht aan schenken. Ik ben er trots op dat Anne van der Meiden heeft toegezegd om op het concert hierover te spreken, aldus dirigent Monique Kokkeler.

Anne van der Meiden, (1929), geboren in Enschede, studeerde theologie en communicatiewetenschappen. Na functies in bedrijfsleven en diverse organisaties (reclame, PR en publiciteit) werkzaam als wetenschappelijk medewerker en hoogleraar communicatiewetenschappen en public relations. In 1994 gepensioneerd. Gaat nog regelmatig voor in zondagse diensten en huwelijksdiensten. Schreef zo’n veertig boeken en rondde enige jaren geleden de grootste klus van zijn leven af: de vertaling van de complete bijbel in het Twents. Al zestig jaar amateur schilder, aquarel en olie, een oude familietraditie.

Het was een indrukwekkend concert met muziek die elk zijn eigen verhaal vertelt. Philppe Rombi heeft schitterende muziek geschreven voor de film, waaronder het ontroerende en adembenemende Ave Maria dat uitmuntend werd vertolkt door sopraan Marjan VleemingOok klonk het lied I’m dreaming of home in het concert. I’m dreaming of home voelt alsof het een traditionele song is. Echter, dit lied is speciaal voor deze film geschreven door Philippe Rombi. Het is een eerbetoon aan de soldaten die vochten voor zowel de geallieerden en de Centrale Mogendheden in de Eerste Wereldoorlog. Bariton Peter Arink zong op het concert het lied “Stille Nacht, Heilige Nacht”,  waarin hij in het eerste couplet wordt begeleid door mondharmonicaspeler Jan Mulleman.

Op kerstochtend 1914 klonk vanaf de Duitse zijde het Stille Nacht, Heilige Nacht. Toen het lied beëindigd was, stapte een Duitse soldaat het niemandsland in. ‘Merry Christmas’, riep hij, ‘We not shoot. You not shoot.’ Daarna zwegen de kanonnen en geweren. Dit onofficiële Kerstbestand was het begin van een spontaan wapenstilstand, die zich verspreidde over het meer dan 700 kilometer lange Westelijk Front. Soldaten van beide kanten klommen uit de loopgraven, schudden elkaar de hand, maakten foto’s van elkaar, zongen samen kerstliederen en speelden hier en daar een partijtje voetbal.

ZATERDAG 16 DECEMBER 2017, JUBILEUMCONCERT “MERRY CHRISTMAS”

.

Orchestra Twente & Choir Twente vieren op zaterdag 16 december 2017 hun 5 jarig jubileum van het concert “Merry Christmas”. Het jubileumconcert van “Merry Christmas” was een feestelijk en inspirerend concert. We hebben veel enthousiaste reacties en complimenten ontvangen.

Merry Christmas
Het concert is vernoemd naar de film “Merry Christmas” uit 2005 die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog en als thema de waargebeurde kerstwapenstilstand heeft. In de film kijkt men door de ogen van Duitse, Franse en Schotse soldaten. Het is in 2014 honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De oorlog begon op 28 juli 1914 en duurde tot 11 november 1918. Vier lange jaren liep de frontlijn dwars door België (West Vlaanderen) en Noord-Frankrijk tot de Zwitserse grens. Over een lengte van zo’n 700 kilometer vochten soldaten een verschrikkelijke strijd in de loopgraven.

Special touch
Elk concert heeft een special touch. Zo waren in 2013 sopraan Tineke Roseboom en bariton Jan Willem Baljet te gast. Jan Willem Baljet maakt deel uit van “Frommermann”, een Nederlands close harmonyformatie die in 2005, aanvankelijk enkel bij gelegenheid van het Amsterdamse Grachtenfestival, werd opgericht. In 2014 was harpiste Sterre Koopman soliste bij Orchestra Twente. Ze vertolkte de Dansen van Claude Debussy. Bariton Peter Arink is al meerdere keren te gast geweest op ons concert en ook de doedelzak ontbrak niet op de edities 2015 en 2016. Sopraan Marjan Vleeming heeft in 2016 gezongen als soliste op ons concert en ze zal wederom op ons concert u in vervoering brengen. Ook zijn we er trots op dat Anne van der Meiden heeft gesproken op ons concert in 2016 als gastspreker. Dit jaar trakteren we u op een jubelend en inspirerend concert met een 40 koppig symfonieorkest. Beleef onvergetelijke concerten met Orchestra Twente & Choir Twente.

MATINEECONCERTEN ORCHESTRA TWENTE

Orchestra Twente geeft ook dit seizoen weer volop concerten, waaronder de Matineeconcerten op de zondagmiddag waar u volop kunt genieten van muzikaal talent uit Twente. Elk jaargetijde geeft Orchestra Twente een Matineeconcert met gratis entree. Orchestra Twente wil jong talent uit Twente een podium geven. De Matineeconcerten 2016-2017 worden gehouden in Concordia, aan de Oude Markt in Enschede, een stijlvolle locatie voor een inspirerende middag.

CONCERTEN ORCHESTRA TWENTE

Movies in Concert

John Williams in Concert

Patch Adams

Merry Christmas

Merry Christmas

Merry Christmas

Merry Christmas

Merry Christmas

Merry Christmas

Matineeconcerten

Matineeconcerten

Matineeconcerten

9 mei 2009

2 april 2011

10 juli 2016

8 december 2013

7 december 2014

13 december 2015

11 december 2016

16 december 2017

9 december 2018

2014-2015

2015-2016

2016-2017